Lisnato tijesto

500 gr brašna
500 gr maslaca
2 prstohvata soli
2 jaja
vode po potrebi

Priprema: U brašno dodamo 3 prstohvata soli i pomiješamo, dodajemo jaja te pomiješamo, pa polako vodu koliko nam je potrebno da dobijemo tijesto. Ostavimo da miruje 20 minuta te u međuvremenu pripremimo maslac koj smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekani te ga narežemo na tanke listiće. Tijesto razvaljamo na traku dugačku 40x20 cm i na nju posložimo listiće maslaca. Te ga preklopimo i razvaljamo. Pa ga opet preklopimo ali ovaj put na 3 puta,pa ostavimo u frižideru, pa ga razvaljamo i onda preklopimo na 4 puta, pa 3 puta i onda 4 puta s tim da smo nakon svakog preklapanja tijesto stavili u frižider na jedno 25 minuta da odstoji tako da kad zbrojimo imamo 5x4=20x3=60x4=240x3=720 listova ili ti mille feulle tisuću listova.

Lisnato tijesto ili tijesto mille feuille znači tisuću listića

Francuski naziv mille feuille znači tisuću listića. Ima ih, dakako, manje, ali slojevi se razlistaju tako da ih ima jako puno tj tocnije i ta vrsta tijesta spada u sam vrh slastičarskog umijeća.Neutralnog je okusa te je prikladno za bezbroj primjena. Tajna razlistavanja jest u tome da se što tanji slojevi tijesta međusobno odijele masnoćom, koja će se u pećnici topiti i razdvajati "listove".

Za pripremu se uzima jednaka količina maslaca i brašna pa je tijesto kalorično.